Talking Natural Beauty At The Launch Of bevola® by Kaufland

Хидратацията при децата до 3-годишна възраст

Един от най-често задаваните въпроси към мен е как поддържам фигурата си, какво спортувам и как се справям с целулита по време на бременността. С ВОДА! Тази тема съм я засягала още, когато стартирах блога си. Още тогава подчертах, че добрата хидратация е от първостепенно значение за това да се чувстваме добре, да изглеждаме добре, да имаме сияйна и здрава кожа, коса и тн.

За жалост напоследък самата аз имам проблем с приема на вода, тъй като откакто забременях за втори път, не изпитвам жажда колкото по принцип, нито пък имам голям апетит. Налага ми се да си напомням, че е време за поредната чаша вода и чак сега разбирам хората, които ежедневно се затрудняват да приемат достатъчно количество течности.Това, което ме радва изключително много, е че София няма никакъв проблем с консумацията на вода. Децата имат още по-голяма нужда от постоянна хидратация, тъй като имат много по-малко процентно съдържание на вода в телата си в сравнение с нас – възрастните. Отделно, когато започнат да пълзят или проходят, рискът от дехидратация при мъниците се повишава и тогава родителят трябва да обръща особено внимание на това дали детето му консумира достатъчно вода.

До 5-месечна възраст София приемаше само кърма. Има разностранни мнения по този въпрос, но тук се доверих на датската школа и взех решение да й дам вода за първи път, в деня, в който започнах да я захранвам. Една от причините е, че в Дания децата консумират най-вече чешмяна (и често не преварена) вода.

София , също като мен, предпочита да пие вода пред другите течности, които е опитвала. Интересното е, че самата тя започна да инициира да пие вода още преди да навърши една годинка. Научи се да пие от чаша от много рано, защото така и не й се наложи да пие адаптирано мляко и да използва бутилка с биберон.  От една страна това улесни мен и Филип, а от друга я направи много по-независима в консумирането на течности. Днес София сама си казва, когато ожаднее и посяга към водата без да се налага да й напомням. За да съм сигурна, че не е забравила да пие достатъчно, регулярно проверявам дали памперсите й са достатъчно пълни, особено в топлите дни, които прекарваме главно навън в игри и закачки.

Нещото, което научих, след като се прибрах в България е, че минералната вода не е подходяща за деца до 3 годишна възраст. Тъй като не съм фен на преваряването на чешмяна вода за детето ми, София пие изворна вода с ниска минерализация и ниско съдържание на натриеви катиони (Na+). Аз и Филип пък консумираме главно минерална вода с ниска минерализация, която естествно регулира pH-то на кръвта.

Ето и някои фактори, които могат да ускорят дехидратацията у мъниците ни:

  • Прекомерно потене (често от висока температура)
  • Болест
  • Диария
  • Повръщане
  • Излагане на топло и влажно време

Като родители ние сме хората, които трябва да напомняме на децата си да пият достатъчно вода и не можем да им се сърдим, ако не обърнат внимание, че са жадни докато играят. Водата е жизенонаважна за правилното функциониране на организма ни, за това нека обръщаме внимание не само на това дали децата ни ядат достатъчно, но и дали приемат достатъчно течности особено по време на летния сезон.

Вие кога дадохте на своите мъници вода за първи път? Налага ли се да им напомняте да пият достатъчно?

Целувки!

А.

No comments yet

Be the first one to comment :)

LEAVE A COMMENT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Next post

Talking Natural Beauty At The Launch Of bevola® by Kaufland