The Flamingo Is More Than A #Hashtag

КАК ДА СЕ СПРАВИМ ФИНАНСОВО ПРИ НЕПЛАНИРАНА БРЕМЕННОСТ

ferratum6Наскоро ви изненадах с първото си видео на български език… и вдъхновена от това…най-накрая се реших да напиша и първата си статия на родния ми език. Един от най-често задаваните от вас върпоси е дали София е била планирана. Колкото да, толкова и не. Истината е, че много искахме да имаме дете и често си говорихме за това, но при всеки разговор в тази посока стигахе до извода да си дадем още малко време, защото нямаме още финансовата готовност и стабилност, които да ни дадат спокойствие и сигурност в отглеждането на едно дете. В същото време, предполагам се досещате, новината за моята бременност беше и си остана един от най-щастливите моменти от съвместния ни живот до момента и тя остави на заден план всички тези безпокойства и притеснения. Оттук нататък темата за разговор между мен и Филип беше не „дали ще се справим“, а „как“.

Днес ще ви споделя именно това – как успяхме се справим с финансовите трудности и заедно да осъзнаем, че появата на едно бебе не е бреме, а дар, който носи единствено и само огромно щастие.

1. Бюджет

Не съм най-добрата в създаването на бюджети и дългострочното планиране. Въпреки това, когато видях двете червени чертички си поставих за цел да заделям Х пари на месец. Не беше трудно. Излизанията вечер бяха намалели почти до минимум и парите, които преди отиваха за забавления, сега се трупаха в картата ми. Когато дойде моментът да си купя по-голям размер дрехи, заложих на марки като HM, Monki, и линията за бременни на ASOS. Да ви кажа честно клиновете им за бременни и разтегателни рокли ме спасиха! Не само на достъпна цена, но и супер удобни за всеки ден! Купувах си главно дрехи от намалените щандове и винаги имаше страхотни блузки в L размер, които използвах като туники.

2. Искам София да има най-доброто. По-доброто от най-доброто… И може би ще се изненадате, но установих, че това не винаги означава най-скъпото.

Въпреки че съм фен на стилните дрехи и се старая София да изглежда винаги добре, до сега не съм инвестирала много пари в дрехи или аксесоари за нея. Има страхотни бебешки марки, които предлагат качествени дрехи на достъпни цени.  Също така е добра идея да обсъдите с партньора си какви подаръци искате да получите от приятелите и семейстовто ви по случай раждането. Дрехите на София до почти 6 месеца бяха подаръци…Имахме тооолкова много!С Филип купихме само леглото и количката на София. Леглата ни са от ИКЕА (100 лв.) . Освен достъпните им цени, имат много приятен минималистичния дизайн. Леки са, нямат гравирани мечета по тях и цветът им е снежно бял! Всъщност по-важното в случая е матракът… и за това заложихме на матрак, който струваше почти колкото самото легълце.
Връщайки лентата назад, сега осъзнавам, че масата за сменяне на памперси ни е била напълно излишна, най-вече, защото заемаше прекалено много място в нашия 50 м2 апартамент. Така че ако не може да намерите място за специализирана бебешка маса, не се притеснявайте! Сигурна съм че и стандартна ви маса или легло ще ви свършат супер работа! Единственото, което ще ви трябва е водоустойчива подложка. А ако имате място в банята, може да си купите падаща масичка, която се закача за стената и се спуска, когато имате нужда от нея. На достъпна цена е и спестява много място. Нещо, с което ние определно не разполагахме!

3. Краткосрочен заем от семейство или надеждна институция 

Въпреки всичките ни усилия да планираме разходите си по време на бременоста ми, се появиха и някои непредвидени.  Наложи ни се да намерим алтернативен вариант, в който да си набавим средства, за да ги покрием. И въпреки, че по принцип не съм фен на кредите, с Филип взехме решение да изтеглим бърз кредит тъй като срокът, в който ни пазеха Bugaboo Buffalo, изтичаше. Всъщност количката беше най-скъпата вещ, която купихме, но за сметка на това се оказа страхотна инвестиция.! Избрахме количка, която да бъде олекотена, да може да се движи off-road и да ни служи дълго-дъгло време.

Избрах компания, която предлага онлайн кредити, за да не се налага да се редим по гишета и да водим разговори с банкови служители. До този момент не бях взимала кредит, така  че избрах възможно най-краткия срок на погасяване, съобразен също с получаването на първото ми майчинство.Това ни позволи да покрием заема в срок и да не обременяваме допълнително семейния бюджет. Ще си позволя да назова и компанията, защото разбрах, че ги има и в България, а аз останах доволна – Ferratum кредити.

ferratum3

Горди сме, че се справихме, защото първоначално и двамата имахме резерви към тегленето на кредит онлайн, но пък взаимно си доказахме, че при добро планиране и финансова дисциплина, бързите кредити помагат и не са рисков вариант. Kоличката я ползваме и до сега, a София е супер щастлива в своята Bugaboo Buffalo, особено от както я обърнахме да гледа напред и да опознава света!

Ferratum e вече в България, така че ако и ако вие имате непредвидени разходи покрай бременноста ви, може да се запознаете с условията на Ferratum кредити за бързи заеми онлайн, описани подробно на www.ferratum.bg.

4. Не се притеснявайте да кажете ДА, ако някой приятел ви предложи бебешки вещи втора употреба.

Столчето ни за кола е втора употреба и е подарък от приятел, както и част от дрехите, които София носеше като новородена. Няма нищо лошо в това да ползвате вещи от други бебета. Повечето такива са ползвани краткосрочно, запазени са напълно и ще ви свършат идеална работа. А знаете ли чие е столчето й за хранене? На баща й!

5. Ако имате избор – кърмете. Като изключим колко е важно това за здравето на бебето, за връзката между майката и бебето има и вярно, по-маловажни, но и други практични ползи – ще си спестите купуването на бутилки, стерилизатори, адаптирани млека, биберони и тн. Разбира се, ако нямате възможност да кърмите, то тогава не забрявайте, че винаги може да стерилизирате бутилките си във вряща вода, което ще ви спести покупката на стерилизатор.

6. Използвайте бебешките ваучери, които повечето дрогерийни магазини предлагат. DM например имат купони за бебета, както и преференциална карта за майки. Възползвайте се!

7. Имате ли застраховка?

Филип инициира да си направим различни видове застраховки , защото ‘Всичко се случва’. Аз, за разлика от него, се разхождам с розовите си очила, и не би ми хрумнало да  инвестирам пари в това, особено, когато имам финансови затруднения. Но сега и двамата сме горди собственици на такава и знам, че това е една важна инвестиция най-вече заради София.

А какви са вашите трикове за справяне с финансовите затруднения покрай новороденото ви дете? 

Целувки!

А.

 

No comments yet

Be the first one to comment :)

LEAVE A COMMENT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Next post

The Flamingo Is More Than A #Hashtag